Oktatás a műhelyemben

 

Cipőtervezés és készítés szombatonként Nagymaroson,
a cipészműhelyben


Előzetes bejelentkezés és regisztráció a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen
vagy a +36-20-350-360-5 telefonon.


Az oktatás témája választható az alábbiakból:

- férficipők modellezése (klasszikus és modern design)

- női cipő modellezése (klasszikus és modern design)

- cipő felsőrész készítése

- cipő készítés ragasztott vagy varrott technikával

 

 

A cipészmunka jellege

Egyedi cipők készítése

A cipészmester a vevővel közösen meghatározza az elkészítendő cipőmodellt. Kiválasztja a stílust, a formát, a színt, a sarok magasságát, és a kellékeket egy egyedi, tartós méretes cipő elkészítéséhez. Egyedül is képes lenne elkészíteni egy cipőt elejétől a végéig, de általában egy, vagy néhány munkafolyamatra szakosodott, mint például cipőfelsőrész készítő, cipőgyártó, vagy kikészítő.

 

Kaptafa és szabásminta készítés

Az első lépés a kaptafa elkészítése, azaz a vevő lábának méretvétel alapján történő reprodukálása fából. Ezt követően a cipész papírra veti a vevő által kiválasztott modell minden részletét és elkészíti a szabásmintát, majd kiválasztja a bőrt, amiből elkészíti a cipőt, és végül kiszabja a darabokat a szabásminta alapján.

 

Összeállítás, alsórész-összeszerelés, kikészítés

A cipőgyártó összeállítja a különféle darabokat és elvégzi a tűzést. Ráfeszíti és kaptafára és formázza a felsőrészt, majd rávarrja a talpat és azután ráilleszti a sarkat. Végül kiveszi a kaptafát. többféle alsórész összeszerelés létezik: a norvég rámán varrott, a good-year rámán varrott, valamint a vulkanizált eljárás. A vevőnek történő leszállítás előtti utolsó művelet a kikészítés, melynek során elvégzik az utolsó simításokat a cipőn, úgymint például a bőr árnyalatának és patinájának kialakítása.

 

A szükséges készségek

Mindenekelőtt művésziek

A cipészmester gyakran művész is egyben, vagy legalább is olyasvalaki, aki szenvedélyesen imád bőrrel dolgozni. A cipőkészítés nagy kézügyességet, alkotó és újító szellemet igényel. Ezen felül jó kapcsolatot kell ápolnia a vevőkörrel, akiknek ő tulajdonképpen egy álmot ad el.

 

Erő és kíméletesség közt

Mivel a bőr egy sérülékeny ugyanakkor nagyon szívós anyag fontos, hogy a cipészmester tisztában legyen annak minden tulajdonságával. Ezért minden mozdulatának átgondoltnak, pontosnak, rugalmasnak, kíméletesnek, gondosnak, ugyanakkor határozottnak kell lennie a bőr reszelése és varrása során. Ne feledkezzünk meg a kellő türelemről sem, mivel egy pár cipő elkészítéséhez sok időre van szükség.

 

Kézügyesség

Jó, ha egy cipészmesternek van némi fogalma az asztalosságról is, hogy el tudja készíteni a vevő kaptafáját. Legyen manuális, aki szeret ragasztani, varrni, szögelni, reszelni, és tud bánni a különféle szerszámokkal, mint amilyen például a tűzőgép, véső, reszelő, viaszozó vas, serfelő.